Echte mannen vechten

Het is fascinerend om te lezen over de stoïcijnen. Doorgaans wordt de term opgevat als iets negatiefs, het vat mij in eerste instantie als afgesloten, haast wat passief. Maar wanneer men zich verdiept in de filosofische discipline van de stoïcijnen, schuilen daar levenslessen die sterk toepasbaar zijn op onze huidige tijd. Wellicht zijn ze nog nooit zo relevant geweest in tijden van onzekerheid. Onzekerheid over de vrijheid van onze levens, die meer en meer lijken te worden gecontroleerd door een onvoorspelbare pandemie. Wie durft met zekerheid te zeggen dat we niet opnieuw een gevreesde lockdown in zullen gaan? 

Begin dit jaar zag ik vele mensen in angst en somberheid gestemd, cijfers laten zien dat 53% van de volwassenen (in de Verenigde Staten) mentaal negatief wordt beïnvloed door piekeren en stress vanwege het coronavirus. Dit zorgt bij 36% voor slaapproblemen, 32% voor eetproblemen, bij 12% voor een verhoogde mate aan alcohol- en drugsgebruik en bij nog eens 12% voor het verergeren van chronische problemen. Naarmate de ontwikkeling van dit virus zal er naar verwachting meer psychische problematiek zijn, wat zich uit in isolatie en het verliezen van werk. 

Dat is niet niks. Het is vooral zorgelijk dat mensen die toch al in een psychische moeilijkheden verkeren of daar meer toe neigen, niet de juiste tools bezitten om gezonde beslissingen te nemen over hun levensstijl. 

Bij het lezen van het boek ‘The Obstacle is the Way’ geschreven door Ryan Holiday word ik persoonlijk geïnspireerd door de uiteenzetting van zijn drie disciplines voor een rijk stoïcijns leven, zoals in voorbeeld van noemenswaardige figuren als een Marcus Aurelius, Epiceptus, Lucius Annaeus Seneca of -wellicht bekender uit onze tijdsgeest (weliswaar niet zelf zo geclaimd)- Abraham Lincoln. De drie disciplines noodzakelijk voor een goed leven in navolging van de stoïcijnen, volgens Holiday zijn:

 1. De discipline van perceptie
 2. De discipline van actie
 3. De discipline van de wil

Het is vooral die laatste die een zinvolle bijdragen kan leveren aan hoe wij deze komende tijd om gaan met de turbulentie, waarin wij geen enkele invloed lijken te hebben. We worden tenslotte (wellicht als nooit tevoren in ons volwassen leven) geconfronteerd met een beslissing die buiten ons wordt genomen. Het is daarentegen onze eigen wil welke wij volledig in controle hebben, altijd. Het is datgene wat binnen in ons plaatsvindt en waar niemand bij kan. Met onze wil zijn we in staat om te denken, te handelen en dit creëert vervolgens de mogelijkheid om ons aan te passen. 

De wil is daarentegen ook de lastigste discipline van de drie, het stelt ons in staat om ongerept te blijven terwijl anderen ingeven aan wanorde. Zekerheid, kalmte en klaar om te werken ongeacht de situatie. Welwillend en in staat om door te kunnen gaan, zelfs in tijden van het ondenkbare. Dat is een discipline, die ontwikkelt dient te worden. Telkens weer kunnen we ervoor kiezen:

 • Onszelf voor te bereiden op moeilijkere tijden
 • Te accepteren wat we simpelweg niet kunnen veranderen
 • Onze verwachtingen bij te stellen
 • Nog meer te volharden
 • Ons lot lief te hebben 
 • Ons innerlijk zelf te beschermen en waar nodig terug te trekken
 • Over te geven aan een groter doel dan onszelf
 • Herinnerd te blijven ons eigen sterfelijkheid

Het is niet voor niets dat Abraham Lincoln zijn uitspraak vandaag de dag nog zo bekend is: “This too shall pass”. Wat wellicht minder bekend is over de beste man is dat hij zijn hele leven kampte met hevige depressieve klachten. Toentertijd, werd dit helaas minder erkend en waren hulpmiddelen minimaal. In plaats van over te geven aan zijn mentale ziekte, koos Lincoln ervoor om van zijn zwakte zijn kracht te maken en daarmee te leven naar zijn beste kunnen, wetende dat alles met de tijd zal passeren. 

Als wij bovenstaande lessen in acht nemen kunnen we opmaken dat deze onstuimige tijden, wellicht meer kansen bieden dan reden tot somberheid. Dat de huidige wereld en daarmee alle regels buiten ons om worden gesteld is een zekerheid. De kans dat we straks massaal weer thuis zitten is sterk aanwezig. Het creëert daarmee meer ruimte dan ooit. Aan jou de keuze om controle te hebben over jouw wil en deze discipline beter te ontwikkelen. Dus waar kies je voor?

 • Het lezen van je favoriete roman of een boek over zelfontwikkeling?
 • Nog een aflevering van die ene serie op Netflix of toch een documentaire?
 • Snel even wat bestellen via Thuisbezorgd of je verdiepen in het maken van een gezonde plantaardige maaltijd?
 • Extra lang in bed blijven liggen of de reistijd die je normaal hebt gebruiken om eindelijk eens te beginnen met hardlopen?
 • Nog eens 20 minuten door je Instagram feed scrollen of diezelfde tijd gebruiken voor een meditatie?

Ik ben benieuwd, ik weet in ieder geval waar ik voor probeer te kiezen. 

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *